آخرین اخبار

“یاسوج و افق های پیش روی”/بخش اول

مهندس الهه شیروانی شهریاسوج به عنوان یکی از پایتخت های طبیعت ایران همواره از جایگاه ویژه ای در گردشگری فصلی برخورداره بوده است. سالانه به آمار گردشگران ومسافرانی که از شهر یاسوج ومکان ها و چشمه ها و آبشارهای طبیعی این شهر دیدن می کنند افزوده می شود و یقینا دست معمار خلقت ،آنقدر زیبا […]

اشتراک گذاری
24 فروردین 1396
کد مطلب : 8880

مهندس الهه شیروانی


شهریاسوج به عنوان یکی از پایتخت های طبیعت ایران همواره از جایگاه ویژه ای در گردشگری فصلی برخورداره بوده است.

سالانه به آمار گردشگران ومسافرانی که از شهر یاسوج ومکان ها و چشمه ها و آبشارهای طبیعی این شهر دیدن می کنند افزوده می شود و یقینا دست معمار خلقت ،آنقدر زیبا و هنرمندانه چشم اندازهای یاسوج را نقاشی کرده است که این روال با کمیت بیشتری هرساله تداوم دارد.

اما آسیب شناسی صنعت توریسم شهریاسوج می تواند افق های روشنتر و سبز تری را پیش روی مسئولان شهری برای تبدیل این صنعت به یک درآمد عمومی پایدار در کنتر ساختن شهری زیبا تبدیل نماید.

یقینا برای هر مسافری مسائلی چون امکانات رفاهی ، آسایش وامنیت ، معماری شهری و زیبایی شناختی طبیعی اصول اولیه و قابل انتظار است.

1) امکانات رفاهی : اگر نظم شهری را به عنوان اولین رکن امکانات رفاهی در نظر بگیریم باید در خاطر داشته باشیم ترافیک قفل و غیرروان هر مسافری را کلافه می کند و طبعا تدابیر مسئولان شهری می تواند علاوه بر کمک به روان سازی ترافیک به جذب بهتر گردشگران و آرامش رانندگان ومسافران بینجامد.
برای روان سازی ترافیک در شهرهای بزرگتری چون شیراز و اصفهان تدابیری اندیشیده شده است که می تواند الگوی مناسبی برای همه ی شهرها باشد.
به طور مثال شاید یکی از کم هزینه ترین راه هد ساماندهی ایستگاههای حمل ونقل عمومی شامل اتوبوس ها وتاکسی ها و …است ‌.
باتوجه به ضعف فرهنگ عمومی استفاده از اتوبوس در شهر یاسوج طبعا درمان اورژانسی ساماندهی ایستگاه های تاکسی شهر و روستاهای جانبی یاسوج است که خوداز دلایل اصلی ترافیک و ازدحام های ازاردهنده ی شهر یاسوج مخصوصا ایستگاه بلهزار و مهریان و مادوان است که ازدحام تاکسی ها و آلودگی صوتی شان باعث آزار شدید کسبه ی فلکه ی ساعت شده است.
گام دوم می تواند احداث یک یا چند پارگینگ طبقاتی متناسب با ظرفیت خودروهای تردد کننده در شهر یاسوج است که می تواند علاوه بر روان سازی ترافیک مرکز شهر از مواردی چون بالارفتن مصرف سوخت ، استهلاک خودروها ، آلودگی زیست محیطی و صوتی و …جلوگیری نماید.
همچنین با این وضعیت نباید نادیده گرفت راحتی کار اورژانسی بیمارستانی ، برق و همچنین نیروهای انتظامی و نظامی را.

2) آسایش و امنیت : در تعریف مهندسی شهری آسایش و امنیت علاوه بر معنای آشکارش که همانا وجه انتظامی مساله است به شرایطی اطلاق می شود که به مسافرین و گردشگران امکان لذت کامل از یک سفر تفریحی ولو اگر برای ساعتی هم باشد رابدهد. این شرایط هم شامل فضای رفاهی و تفریحی می شود و هم از بعد فرهنگی قضیه مهم است به طور مثال در مناسبت هایی چون تعطیلات سال نو و یا دیگر تعطیلات جاری در تقویم باتوجه به حجم بالای مسافرین طبعا تامین امنیت آنها یک اصل مهم است که با تدابیراولیه ای چون اسکان در محل هایی که دسترسی راحت تر و بهتری به مراکز خرید و اغذیه فروشی ها و بانک ها دارند می توان امنیت نسبی را برقرار نمود.
به علاوه این موضوع می تواند از ترددهای غیرضرور و فشار به مرکز شهر نیز بکاهد .

3) معماری شهری: معماری شهری علاوه بر رعایت اصول و قواعد مهندسی ساختمان و معماری به ایده هایی اطلاق می شود که علاوه بر زیبایی و نظم ساختمان ها و خیابان ها و کوچه ها به گردشگران و مسافرین امکان مکان یابی سریع و راحت ، دسترسی آسان به مرکز شهر وبازار و بانک ها وادارات و…را می دهد این موارد باید به گونه باشند که اگر کسی حتی برای اولین بار از شهر یاسوج دیدن کرد بتواند بدون کوچکترین دردسری به نیازهای خود پاسخ دهد.
ضمن آنکه نباید از این موضوع غافل شد که به دلیل تمرکز ادارات کل در شهر یاسوج به عنوان مرکز شهر طبعا بخش زیادی از بار ترافیکی شهری یاسوج به وسیله ی هم استانی هایی که ساعاتی را برای انجام کاراداری خود در این شهر می گذرانند ایجاد می شود که طبعا زیبایی شناختی معماری و اصول مهندسی فرهنگی در ساخت پارک ها و فضای سبز و …می تواند کمک کند تا هم استانی هایمان با ارامش خیال و روحیه ی بهتری به کارهای خودبپردازند.

4) زیبائی شناختی : این مورد را شاید بتوان یکی از حیاتی ترین الزامات شهری به حساب آورد.
این فاکتور علاوه برمناطر طبیعی و بکر شامل اعمال خلاقیت هایی می شود که یک منظره ی طبیعی را زیباتر و چشم نوازتر می کند البته با حفظ بکر بودن آن منظره.
به طور مثال ایجاد دریاچه مصنوعی و تعبیه ی قایق های فانتزی و تفریحی ، ایجادآبشارهای مصنوعی ، درختکاری ، ساخت آلاچیق های سنتی ، نورافشانی های مصنوعی و دایرکردن غرفه های دائمی صنایع دستی و … از مواردی است که کمک شایانی به جذب گردشگران ومسافرین و همچنین تشویق آنها به اقامت های مداوم می شود.‌
آبشار یاسوج و پارک ساحلی مکان هایی هستند که با اعمال خلاقیت های بیشتر زیبایی شناختی _فرهنگی می توانند به رونق توریسم یاسوج کمک نمایند‌.

در سال های گذشته کارهای خوبی انجام گرفته است اما بدلیل عدم اجرای یک طرح کامل که شامل تمام جوانب فرهنگی، رفاهی، تفریحی و امنیتی باشد در مواردی حتی باعث دفع توریسم شده هرچند نباید از نظر دور داشت که زیبایی طبیعی و هوای شهر یاسوج و غازه ی کبک خوش الحان دنا قطعا برای هر گردشگری هیجان انگیز و وسوسه کننده است.

امید است شهروندان یاسوجی با انتخاب متخصصان و مهندسان فرهنگی و معماری در انتخابات پیشرو به ایجاد بستر لازم برای حرکت به سمت ساخت شهری سبز و پایدار کمک نمایند.

**کاندیدای شورای اسلامی شهریاسوج

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *