از ابتدای مهر تا کنون با اجرای طرح ارائه کارت اعتباری ۱۵۰ هزار نفر از این طرح بهره برده اند که قطعا این آمار رو به افزایش خواهد بود.
دریافت کارت های اعتباری ۱۰ میلیون تومانی این روزها با استقبال زیادی مواجه شده و بانک ها نیز درهمین راستا یک به یک به جمع صادرکنندگان این نوع کارت ها میپیوندند.
این کارتها در سه سطح برنزی، نقره ای و طلایی با مبالغی تا سقف ۱۰، ۳۰ و ۵۰ میلیون تومان صادر می شود. بنابراین این کارتها محدود به ۱۰، ۳۰ و یا ۵۰ میلیون نیست و می تواند ارقام بینابینی نیز وجود داشته باشد. همچنین در این طرح شهروندان می توانند مانند سایر تسهیلات خرد شبکه بانکی با مراجعه به بانکها درخواست خود را مبنی بر دریافت کارتهای اعتباری ارائه کنند.
بر این اساس مشتریان میتوانند با مراجعه به شعبه و تکمیل فرمهای مربوط در باجه صدور کارتهای اعتباری درخواست کارت اعتباری با هر مبلغی بین ۱۰، ۳۰ و ۵۰ میلیون تومان را به بانک ارائه دهند؛ این فرآیند مشابه فرآیند درخواست وام از بانک است.
بعد از آنکه درخواست صدور کارت اعتباری به شعبه ارائه شد همان لحظه اعتبارسنجی در بانک انجام میشود؛ البته یک بار اعتبارسنجی در داخل بانک انجام میشود و بار دیگر اطلاعات مشتری به سامانه اعتبارسنجی بانک مرکزی داده میشود.
اعتبار و توان پرداخت، می توانند از انواع کارتهای اعتباری استفاده کنند. میزان درآمد، یکی از ارکان تعیین کننده توان پرداخت افراد است. به طور کلی بانکها براساس سوابق گذشته، توان پرداخت و درآمد شهروندان را اعتبارسنجی و رتبه بندی می کنند.
شهروندان براساس سوابق اعتباریشان رتبه بندی می شوند و بر اساس فرد همزمان با ارائه درخواست به شعبه باید اسناد احراز هویتی و اسنادی دال بر داشتن درآمد را به بانک ارائه کند. زمان اعتبارسنجی شامل احراز هویت، بررسی توان مالی و اخذ استعلام سوابق اعتباری برای افراد بیشتر از یک هفته نیست.
اساس پرداخت هر اعتباری به مشتریان برمبنای اعتبار آنان و اخذ وثیقه مناسب است و تشخیص نوع آن براساس وضعیت مشتری، برعهده بانک است. اصل بر این است که بانک مطمئن شود اعتباری که پرداخت می کند به هنگام بازپرداخت می شود. بنابراین بانکها با اتکا به اعتبار اشخاص و توان پرداخت مشتریان و نه با توجه به وثایق، اقدام به پرداخت تسهیلات می کنند.
مشتری برای دریافت کارت اعتباری باید شرایط اعلام شده در شعبه از جمله داشتن یک ضامن معتبر را داشته باشد؛ منظور از ضامن معتبر ضامنی است که از دید بانک اعتبار کافی برای ضمانت را داشته باشد و این اعتبار بعد از تعیین صلاحیت ضامن در اختیار شعبه است.
ضمن آنکه مشتریانی که برای درخواست کارت اعتباری به شعب بانکها مراجعه میکنند باید حتماً در همان بانک حساب داشته باشند و یک ضامن معتبر هم به شعبه معرفی کنند.
آنطور که گفته میشود استقبال مردم از کارتهای ۵۰ میلیون تومانی در روزهای ابتدایی این طرح خیلی گرم نبوده ولی در مقابل کارتهای ۱۰ میلیون تومانی با استقبال گرمی مواجه شده است؛ چراکه در موارد کارت اعتباری ۱۰ میلیون تومانی یک اعتبارسنجی انجام میشود ولی برای بالای ۱۰ میلیون تومان یک بار اعتبارسنجی در داخل شعبه و بار دیگر در سامانه اعتبارسنجی مشتریان بانک مرکزی انجام میشود.
اعتبارسنجی داخل شعبه بدین صورت است که اگر مشتری چک برگشتی و اقساط معوق نداشته باشد با درخواست وی موافقت شده و بلافاصله کارت اعتباری به وی تحویل داده میشود.
سازوکار کارتهای خرید اینگونه است که مشتری در طی ماه خرید خود را انجام می دهد و پایان ماه صورت حساب را دریافت می کند. ضمن آنکه مشتری یک هفته مهلت دارد که بدهی خود را پرداخت کند، در غیر این صورت می توانند از امکانی که در این کارتها برای استفاده از تسهیلات خرد در نظر گرفته شده است، اقساط را در قالب ۱۲ تا ۳۶ ماهه و با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار و در حال حاضر با نرخ سود ۱۸ درصد پرداخت کنند.
اگر شما متقاضی دریافت کارت اعتباری ۱۰ میلیون تومانی از بانکها هستید در صورت انتخاب سررسید ۳۶ ماه باید در هرماه مبلغی حدود ۳۵۰ تا ۳۶۰ هزار تومان در قالب قسط به بانک پرداخت کنید؛ در موارد کارتهای اعتباری ۳۰ و ۵۰ میلیون تومانی نیز با سررسید ۳۶ماهه اقساط بهترتیب یک میلیون و یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است.
همچنین اگر دریافت کنندگان کارتهای اعتباری عام در مهلت تعیین شده (یک ماه بعد از استفاده از کارت اعتباری) اصل مبلغ کارت اعتباری را با بانک تسویه کنند سودی به آن کارت تعلق نمیگیرد.
گفتنی است، امکان استفاده کارتهای اعتباری عام در تمام دستگاههای فروشگاهی وجود دارد و مشتریان میتوانند با استفاده از آن کالا و خدمت مورد نیاز خود را خریداری کنند. البته فقط این کارتها امکان نقدشوندگی از دستگاههای خودپرداز را ندارد.
تا به امروز و براساس آخرین آمار ۱۵۸ هزار کارت اعتباری مرابحه (کام) صادر شده است البته باید در نظر داشت که این کارت تنها برای استفاده اشخاص حقیقی است و نحوه فعالیت این کارتها مانند سایر کارتهای رایج اعتباری بینالمللی است تنها با این تفاوت که این کارتها در داخل کشور کاربرد دارند.
دیدگاهتان را بنویسید